Dania
Łosoś w sosie sojowym i golden syrupie
Łosoś pewnie wielu z Was może wydać się nudny, oklepany. A L E przygotowany w nowy, inny i smaczny sposób może nadać mu charakteru. Dzisiejsza propozycja to łosoś marynowany w sosie sojowym, golden syrupie, soku z limonki i odrobiny pieprzu cayenne. Wystarczy zgrillować go kilka minut z każdej strony, a nie dość że łosoś będzie bardzo soczysty, to będzie jeszcze pięknie wyglądał.
Składniki:
2 kawałki filetu z łososia bez skóry (takie jak na zdjęciu)
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki golden syrupu (można zastąpić miodem)
sok z połowy cytryny
szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, łososia wkładamy do pojemnika na żywność, zalewamy marynatą, łososia przewracamy kilka razy, aby był cały w marynacie i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Po tym czasie nagrzewamy patelnię grillową i smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony. Gdy łosoś będzie się grillował, mięso będzie zmieniało kolor i będziemy wiedzieć, czy jest dobre.
Ważne, aby rybę w trakcie smażenia przewracać tylko raz, inaczej będzie się rozpadać.
Łosoś powinien mieć lekko chrupiącą skórkę i powinna być właśnie tak delikatnie przypieczona.
Smacznego!