Dania
Śledzie pomidorowo-korzenne
Fakt, że skończyły się Święta nie oznacza, że minął czas na pyszności ze śledziami w roli głównej :-) Dziś przedstawiamy pyszne, bardzo aromatyczne śledzie w pomidorach z cebulką i mieszanką przypraw. U mnie gościły na świątecznym stole i podbiły serca (szczególnie mojego Taty). Gorąco polecam!
Źródło - blog "Trufla"
Składniki:
1/2 kg filetow śledziowych (matjasów)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu winnego (bialego)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule
garść drobnych rodzynek
1-2 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma, sól, imbir w proszku
odrobina jasnej gorczycy
Śledzie namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę odlewamy, śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy cukier. Dodajemy ziele i liście. Dusimy całość ok. 1 minutę. Solimy (odrobinę), dodajemy koncentrat, ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy.
Dusimy ok. 3-4 minut, do chwili gdy cebula będzie miękka, co chwilkę mieszając.
W słoiku układamy na zmianę śledzie i sos z cebuli (powinien ostygnąć). Ostatnia warstwa to sos.
Słoik zamykamy, wkładamy do lodówki na ok. 3 dni. Po tym czasie powinny być już gotowe :-)