Na karnawał
Świderki pomidorowo-parmezanowe
Karnawał trwa, więc przydałyby się jakieś słodkie i nie-słodkie przekąski na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo, miło by było, żeby były proste i szybkie :-) Oto jedna z nich, świderki pomidorowo-parmezanowe z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a są bardzo smaczne i pasują do spotkań, gdzie chcemy ograniczyć się do finger food.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
przecier pomidorowy (ok. 1/2 szklanki lub troszkę więcej)
1 łyżka przecieru pomidorowego
odrobina słodkiej papryki, suszonej bazylii, oregano, soli i świeżo zmielonego pieprzu
ok. 1/4 szklanki startego parmezanu
Ciasto francuskie układamy na blacie wzdłuż dłuższej krawędzi. Połowę smarujemy wymieszanym przecierem pomidorowym z koncentratem i przyprawami (nie możemy smarować ciasta zbyt obficie) i posypujemy parmezanem.
Posmarowaną połówkę zakrywamy pozostałą częścią ciasta i tniemy je na paseczki. Każdy paseczek skręcamy w jedną stronę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15-20 minut, aż staną się złociste.
Smacznego!