Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada

Wydarzenia: Światowy Dzień Telewizji

Desery

 fot. Beata Orlik

Pyszne małe urocze ciasteczka! Można nadziewać je dżemem, w Internecie krążą także inne nadzienia do nich, które mam również zamiar wypróbować niebawem. Jest niestety sporo zabawy z nimi, jednak jak dla mnie warte są tego czasu. Pamiętajmy, aby do sklejania użyć dżemu, który będzie lekko kwaśny, wtedy całość nie będzie mdła (tak jak np. przy dżemie morelowym).
Polecam gorąco!
Źródło Moje wypieki

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na około 60 sztuk:

350 g mąki pszennej

240 g masła, zimnego

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki zagniatamy dosyć szybko, aż powstanie jednolita masa, którą formujemy w kulę i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.

 

Lukier

1 białko

150 g cukru pudru

Białko i cukier ucieramy łyżką w miseczce aż powstanie dosyć gęsta masa.

 

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na ok. 3 mm, wykrawamy małe kółeczka o średnicy ok. 3 cm i smarujemy je od razu (tak będzie najszybciej) lukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni, aż będą zezłocone.

Uwaga! Od ciasteczek może odchodzić lukier (niestety taki ich urok, jednak zauważyłam, że najlepiej je piec bez termoobiegu).

 

Dodatkowo

dżem do przekładania np. malinowy, porzeczkowy, powidła śliwkowe (najważniejsze, aby dżem był lekko kwaśny, wtedy wszystkie smaki idealnie współgrają).

Ciasteczka sklejamy dżemem od strony bez lukru, brzegi smarujemy również dżemem i obtaczamy w wiórkach lub uprażonych posiekanych migdałach.

Smacznego!

 

 

Źródło:
;