Desery
Babka z żurawiną i orzechami
Szybka i pyszna babka z żurawiną i orzechami. Do kawy, herbaty idealna. Żurawiny teraz pod dostatkiem na staraganach. Dla mnie właśnie ta świeża jest najlepsza, bo czuję cały jej smak. Pięknie komponuje się w ciastach dając odrobinę kwasowości. Gorąco polecam!
Źródło - Bea w kuchni
Składniki (w temperaturze pokojowej):
115 g masła
150 g cukru brązowego
otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
2 jajka
120 ml jogurtu
2 łyżki soku z pomarańczy
230 g mąki
1/8 łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
85 g orzechów włoskich
85 g świeżej żurawiny
Jedną dużą foremkę o wymiarach 12 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą.
Orzechy deliakatnie rumienimy na suchej patelni, studzimy i siekamy. Żurawinę płuczemy i osuszamy.
Jogurt mieszamy z sokiem pomarańczonym. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, sól i sodę.
Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej masy, dodajemy skórkę pomarańczową i następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując. Na samym końcu dodajemy na przemian w 3 turach mąkę i jogurt zaczynając i kończąc na mące (miksujemy na wolnych obrotach i tylko do połączenia składników). Do tak przygotowanej masy dodajemy orzechy i żurawinę. Mieszamy je łyżką. Przekładamy masę do foremek, pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka.