Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada

Wydarzenia: Światowy Dzień Telewizji

Desery

Babka z żurawiną i orzechami

 fot. Beata Orlik

Szybka i pyszna babka z żurawiną i orzechami. Do kawy, herbaty idealna. Żurawiny teraz pod dostatkiem na staraganach. Dla mnie właśnie ta świeża jest najlepsza, bo czuję cały jej smak. Pięknie komponuje się w ciastach dając odrobinę kwasowości. Gorąco polecam!
Źródło - Bea w kuchni

 

 

Składniki (w temperaturze pokojowej):

115 g masła

150 g cukru brązowego

otarta skórka z 1 dużej pomarańczy

2 jajka

120 ml jogurtu

2 łyżki soku z pomarańczy

230 g mąki

1/8 łyżeczki soli

¾ łyżeczki sody

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

85 g orzechów włoskich

85 g świeżej żurawiny

 

Jedną dużą foremkę o wymiarach 12 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą.

Orzechy deliakatnie rumienimy na suchej patelni, studzimy i siekamy. Żurawinę płuczemy i osuszamy.

Jogurt mieszamy z sokiem pomarańczonym. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, sól i sodę.

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej masy, dodajemy skórkę pomarańczową i następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując. Na samym końcu dodajemy na przemian w 3 turach mąkę i jogurt zaczynając i kończąc na mące (miksujemy na wolnych obrotach i tylko do połączenia składników). Do tak przygotowanej masy dodajemy orzechy i żurawinę. Mieszamy je łyżką. Przekładamy masę do foremek, pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka.

 

Źródło:
;