Boże Narodzenie
Barszcz wigilijny
Chyba kolejna z tych najbardziej znanych i najczęściej goszczących na polskich stołach w Wigilię potrawa. Podobnie jest z nią jak z pierogami, najlepiej smakuje w Wigilię. Barszcz można podawać z uszkami (farsz i ciasto takie samo jak do pierogów z kapustą i grzybami, na które przepis znajdziecie na portalu) albo z pasztecikami z grzybowo-kapuścianym nadzieniem. Barszcz warto ugotować wcześniej, aby wszystkie składniki "przegryzły się".
Składniki:
1 kg buraków
1,5 l wody
6 sztuk suszonych grzybów
1 ząbek czosnku
liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól, cukier do smaku
1 łyżka octu z białego wina
Buraki obieramy, drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby, pokrojony czosnek, liść, ziele, majeranek i gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie doprawiamy cukrem i octem. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, studzimy i odstawiamy na całą noc. Przed podaniem barszcz przecedzamy i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania, gdyż wtedy straci kolor.
Smacznego!