Wielkanoc
Biała kiełbasa pieczona w piwie i majeranku
Biała kiełbasa, tak jak i żurek, nieodzownie kojarzy się z Wielkanocą. Kiełbasa idealnie smakuje w towarzystwie majeranku i w tej wersji... piwa. Tak, tak. Przez to, że kiełbasę zalewamy piwem, piwo w trakcie pieczenia paruje i następnie "osiada" na kiełbasie, dzięki czemu kiełbasa zyskuje na smaku. W dodatku posypana na koniec majerankiem, może smakować tylko pysznie :-)
Składniki:
ok. 500 g białej kiełbasy
1/2 l piwa
olej (ok. 1-2 łyżki)
ok. 4-5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
sól, świeżo mielony pieprz
majeranek
Kiełbasę nacinamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko skrapiamy oliwą. Na dno naczynia wkładamy ziele, liść, kulki pieprzu oraz czosnek. Wylewamy piwo, kiełbasę oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia oprószamy majerankiem.j
Smacznego!