Imieniny: Zenona, Honoraty, Franciszki

Wydarzenia:

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Sernik idealny. Prosty, pyszny, piękie prezentujący się. Zdecydowanie mój faworyt ostatnio. Myślę, że śmiało możecie zrobić go na zbliżające się Święta. Cudowne połączenie białego sera i czerwonych wiśni, które przyjemnie orzeźwiają sernik i nadają mu wyrazu. Gorąco polecam!
Źródło - "Kwestia smaku"

Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
3 białka
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki ekstraktu waniliowego


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Dno formy o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki (w temp. pokojowej) wkładamy do miski i miksujemy lub mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-35 minut (sernik powinien być ścięty).

Na wierzch
200 g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Mieszamy śmietanę z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i pieczemy w tej samej temperaturze 15 minut. Wyjmujemy, studzimy, Zdejmujemy obręcz, wkładamy do lodówki na całą noc.

Dodatkowo
opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
szklanka wody
2-3 łyżki cukru


Wiśnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy, aż będą miękkie, ale tyle aby zachowały w miarę możliwości swój kształt. Wyjmujemy je na durszlak, odsączamy z nadmiaru soku. Soku nie wylewamy. Przelewamy go z powrotem do garnka i gotujemy, aż się zredukuje.
Ostudzone wiśnie wykładamy na wierzch sernika. Możemy podawać z syropem z soku z wiśni.

Oceń treść:
Źródło:
;