Na karnawał
Bozener Crostoi
Pyszne, szybkie jak to nazwałam po swojemu "poduszeczki". Coś pomiędzy faworkiem a pączkiem. Do chrupania na raz :-) Świetna alternatywa dla faworków, gdyż są mniej praco i czasochłonne. Gorąco polecam i dziękuję za przepis Słodkiej Babeczce z bloga Śladami Słodkiej Babeczki ;-)
Składniki:
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g masła
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml mleka
1 kieliszek wódki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki zagniatamy, w miarę potrzeby dodajemy więcej mąki, jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm, dzielimy je na kwadraciki o wymiarach ok. 3 cm na 3 cm.
Kwadraciki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumienią. Uwaga, mogą być odrobinę problematyczne w przewracaniu :-)
Po wyjęciu, wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!