Dania
Bułeczki śniadaniowe z boczkiem i cheddarem
Niesamowicie błyskawiczne i naprawdę bardzo pyszne bułeczki (w oryginale biscuits) z boczkiem, cebulą, cheddarem na maślance. Wystarczy wymieszać ręką tylko składniki i nałożyć na blachę np. łyżką do lodów. Za ok. 20 minut mamy pyszne śniadanie. Możemy podać je z masełkiem.
Źródło - Food Network
Składniki (na ok. 18 sztuk):
ok. 8 plastrów boczku surowego wędzonego
ok. 100 g cheddara (u mnie pomarańczowego)
3 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 250 g zimnego masła
1 szklanka maślanki
1 cebula
3 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
posiekany szczypiorek (ok. 1/4 szklanki)
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, pod koniec dodajemy posiekaną w piórka cebulę i całość razem podsmażamy. Ser kroimy w kosteczkę.
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy z mąką palcami. Dodajemy boczek, ser i mieszamy. Na sam koniec wlewamy maślankę i dosłownie „niedbale” mieszamy wszystkie składniki, które nie muszą połączyć się idealnie. Nie musimy się zbyt starać przy wyrabianiu tego ciasta. Mogą pozostać grudki masła i mąki. Ciasto będzie dosyć wilgotne.
Łyżką do lodów nabieramy ciasto, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni 15-20 minut.
Wyjmujemy, podajemy z masełkiem :-)