Desery
Bułeczki z cynamonem
Na dobry początek tygodnia pyszne, mięciutkie, pachnące bułeczki prosto ze Szwecji. Z dodatkiem cynamonu, który nadaje bułeczkom charakteru. Ja w ogóle lubię takie wypieki, a w skandynawskich rozsmakowałam się całkowicie, więc na pewno pojawi się ich więcej na portalu. Gorąco zapraszam i zachęcam do zrobienia.
Źródło - "Scandinawian Baking" Trine Hahnemann
Składniki (na ok. 20 sztuk):
Ciasto
50 g świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
1 jajko lekko roztrzepane
850 g mąki pszennej
100 g cukru pudru lub drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
Nadzienie
200 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru (ja użyłam cukru pudru)
4 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozkruszamy do mleka i mieszamy, dodajemy jajko, a następnie mąkę, cukier i sól. Na koniec dodajemy masło i całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Możemy ewentualnie podsypać odrobiną mąki.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy, odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aż podwoi objętość.
W międzyczasie mieszamy wszystkie składaniki nadzienia do uzyskania jednolitej masy.
Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na omączoną stolnicę i rozciągamy je rękoma na kształ prostokąta o wymiarach 40 cm na 30 cm. Na cieście rozsmarowujemy pastę cynamonową.
Ciasto zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi tworząc rulon. Tak przygotowane ciasto tniemy na ok. 18-20 kawałków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy bułeczki ok. 25-30 minut.
Studzimy (albo i nie:-)) i zajadamy :-)