Imieniny: Tomis?awa, Seweryna, Piotra

Wydarzenia: Dzień Pamięci o Poległych Na Misjach

Dania

Bułeczki z makiem (śniadaniowe)

 fot. Beata Orlik

Kolejny bardzo udany wypiek z książki Scandinavian Baking Proszę się absolutnie nie zrażać tym, że coś trzeba zrobić wieczorem, coś dopiero rano. Bułeczki pomimo podziału tych czynności są bardzo proste do wykonania i gdy wieczorem zrobimy zaczyn i rano tylko wyrobimy ciasto, po ok. 2,5 godzinie wyrastania ciasta plus 25 minutach pieczenia bułeczki będą gotowe na śniadanie ;-) Są mięciutkie w środku, mają miło chrupiąca skórkę i znikają bardzo szybko :-)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Zaczyn (dzień 1 - najlepiej wieczorem)

20 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

150 g mąki pszennej

 

Drożdże wkruszamy do wody i mieszamy, aż się połączą z wodą. Dodajemy mąkę, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc pod przykryciem.

 

Dzień 2

75 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

300 ml ciepłej wody

10 g świeżych drożdży

700 g dobrej mąki pszennej

10 g soli

1 jajko lekko roztrzepane

 

Masło dodajemy do przygotowanego dzień wcześniej zaczynu razem z wodą, mieszamy i dodajemy drożdże. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, sól i dodajemy do przygotowanej wcześniej mieszanki i zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie, ciasto wykładamy na blat posypany mąką, dzielimy na 20 kawałków i formujemy zgrabne:-) bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku, który uprzednio skrapiamy zimną wodą (aby powstała para wodna) w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.

Wyjmujemy, studzimy i zajadamy się ;-)

 

Źródło:
;