Boże Narodzenie
Cantuccini
kruche, twarde, uzależniające ciasteczka z migdałami. U mnie w pracy zrobiły furorę. Takie jak dla mnie troszkę świąteczne. Czemu? Bo okres przedświąteczny to dla mnie okres ciasteczkowy :-)
Gorąco polecam jako jadalny prezent dla bliskich :-)
Składniki:
200 g migdałów bez skórki (uprażonych i ostudzonych)
3 jajka
300 ml cukru (można ciut mniej)
1 łyżka cukru waniliowego
700 ml mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia i migdały. Szybko zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite.
Z ciasta formujemy 3 wałki (ok. 40 cm), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Wyjmujemy i od razu kroimy na kawałki ok. 2 cm. Wyłączamy piekarnik, pokrojone ciasteczka wkładamy do piekarnika i zostawiamy do podeschnięcia.