Imieniny: Jerzego, Wojciecha

Wydarzenia: Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

Dania

 fot. Beata Orlik

Domowe chlebki Naan z patelni. Szybkie, proste, smaczne. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Chlebki idealnie będą nadawać się jako dodatek do mięs z grilla czy sosów i dipów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 opakowanie suchych drożdży (7g)

1 szklanka ciepłej wody

1/4 szklanki cukru

3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej

1 jajko lekko roztrzepane

2 łyżeczki soli

4 i 1/4 szklanki mąki

2 ząbki czosnku

1/8 szklanki roztopionego masła

W misce drożdże mieszamy z ciepłą wodą (nie powinna być zbyt gorąca). Odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.

Następnie, dodajemy resztę składników oprócz czosnku i masła i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie, wyrabiamy ok. 6 minut. Pamiętajmy, że strukturę ciasta i jego rzadkość regulujemy mąka, więc najpierw dodajemy mniej mąki, a potem w miarę potrzeb można dosypać.

Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy na ok. 1 godz.

Po tym czasie powinno podwoić objętość. W tak wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się powietrza i zagniatamy ciasto dodając przeciśnięty czosnek.

Ciasto dzielimy na niezbyt duże części, formujemy kulkę i pozostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Nagrzewamy patelnię grillową lub zwykłą, lekko je naoliwiamy. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na patelni i pieczemy ok. 2 minuty, aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Nieupieczoną stronę smarujemy masłem i odwracamy. Pieczemy 2-3 minuty. Podajemy od razu.

Smacznego!

 

Źródło:
;