Dania
Chlebki Naan z patelni
Domowe chlebki Naan z patelni. Szybkie, proste, smaczne. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Chlebki idealnie będą nadawać się jako dodatek do mięs z grilla czy sosów i dipów.
Składniki:
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
1 szklanka ciepłej wody
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
1 jajko lekko roztrzepane
2 łyżeczki soli
4 i 1/4 szklanki mąki
2 ząbki czosnku
1/8 szklanki roztopionego masła
W misce drożdże mieszamy z ciepłą wodą (nie powinna być zbyt gorąca). Odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
Następnie, dodajemy resztę składników oprócz czosnku i masła i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie, wyrabiamy ok. 6 minut. Pamiętajmy, że strukturę ciasta i jego rzadkość regulujemy mąka, więc najpierw dodajemy mniej mąki, a potem w miarę potrzeb można dosypać.
Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy na ok. 1 godz.
Po tym czasie powinno podwoić objętość. W tak wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się powietrza i zagniatamy ciasto dodając przeciśnięty czosnek.
Ciasto dzielimy na niezbyt duże części, formujemy kulkę i pozostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy patelnię grillową lub zwykłą, lekko je naoliwiamy. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na patelni i pieczemy ok. 2 minuty, aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Nieupieczoną stronę smarujemy masłem i odwracamy. Pieczemy 2-3 minuty. Podajemy od razu.
Smacznego!