Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada

Wydarzenia: Światowy Dzień Telewizji

Desery

 fot. Beata Orlik

Pyszne, chrupiące, słodkie, z kawałeczkami czekolady. Idealne do szklanki mleka. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dlatego należy wyłożyć je na kratkę do studzenia, wtedy skruszeją. Teraz, z tej racji, że jesień kojarzy mi się z ciasteczkami różnego rodzaju, kocem i kubkiem herbaty, będzie pojawiać sie coraz wiecej ciasteczek. Różnego rodzaju. Niebawem pojawi się także przepis na domowe masło orzechowe i właśnie z nim zrobimy również ciasteczka.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

135 g masła
110 g brązowego cukru
110 g cukru białego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
235 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g drażetek czekoladowych (gorzkich) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
sól morska


Masło ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie, dodajemy ekstrakt i jajko. Chwilkę miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i chwilkię miksujemy. Na sam koniec dodajemy drażetki. Mieszamy całość szpatułką. Z ciasta robimy wałeczek o grubości ok. 3 cm (jeśli ciasto będzie zbyt się kleić, dodajemy odrobinę mąki).
Wałek owijamy papierem do pieczenia i wkładamy na ok. 30 min. do zamrażarki (u mnie było przez całą noc, dopiero następnego dnia piekłam).
Po wyjęciu ostrym nożemy tniemy na plastry (ok. 1 cm grubość). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (do momentu kiedy będą rumiane i złociste). Wyjmujemy na kratkę do studzenia.
Smacznego!

 

 

Źródło:
;