Desery
Ciasto budyniowe
Przepyszne ciasto budyniowe. Nic więcej mu nie potrzeba. Samo się obroni. No, można je posypać ewentualnie cukrem pudrem lub podać z owocami. Trochę mi się kojarzy z dzieciństwem, jego smakami. Ciasto zniknęło bardzo szybko i na pewno nie raz jeszcze pojawi się u mnie. Ciasto robimy w prostokątnej formie, u mnie ok. 20 cm na 20 cm, ale jeśli macie ciut mniejszą, to używajcie takiej, ciasto po ostudzeniu będzie wyższe.
Składniki:
113 g masła
100 g mąki
480 ml mleka
4 jajka, białka i żółtka osobno
4 krople octu
150 g cukru do wypieków
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka zimnej wody
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę, mleko podgrzewamy, aby osiągnęło temperaturę pokojową, odstawiamy na bok.
Masło rozpuszczamy, odstawiamy na bok. Gdy ostygnie dodajemy łyżkę wody i mieszamy.
Do utartych żółtek dodajemy mąkę i ucieramy, aż składniki się połączą. Masa będzie dosyć gęsta.
Białka miksujemy, lecz nie na bardzo sztywno. Do masy z żółtkiem dodajemy masło i ucieramy ok. 2 minuty.
Następnie dodajemy mleko cały czas miksując, masa bardzo rozrzedzi się.
Na koniec dodajemy białka, najpierw 1/3 na raz, a resztę stopniowo cały czas delikatnie mieszając szpatułką, na koniec dodajemy ekstrakt.
Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyraźnie wyrośnie, lecz potem przy studzeniu opadnie. Ciasto powinno być ścięte. Studzimy je w formie. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!