Imieniny: Marcina, Ambrożego, Teodora

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Lotnictwa Cywilnego

Desery

Ciasto budyniowe z jabłkami

 fot. Beata Orlik

Kolejne pyszne i proste ciasto. Mnie oczarowało, bo lubię takie połączenia. Nie będę długo pisać, po prostu zróbcie!
Źródło - "103 ciasta siostry Anastazji", sposób przygotowania zaczerpnięty z bloga Bayaderka.
PS. Z tej książki na pewno pojawi się więcej ciast, ale to już niebawem ;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (forma o wymiarach 23 cm na 38 cm):

Ciasto

500 g mąki

250 g masła

160 g cukru

3 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa

3 paczki budyniu waniliowego (po 40 g każdy)

8 łyżek cukru                          

1 l mleka

ziarenka z ½ laski wanilii

 

Dodatkowo

8 jabłek

2 łyżki kaszy manny

1 łyżeczka cynamonu

 

Składniki na ciasto kruche wkładamy do miski. Za pomocą dwóch noży siekamy masło z cukrem, i pozostałymi składnikami. Następnie, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną od razu przekładmy do zamrażarki. Drugą częścią wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Posypjemy cynamonem i kaszą.

Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania (jeśli mamy budynie z cukrem, nie dodajemy już cukru, ale lepiej kupić bez). Do gotującego mleka dodajemy ziarenka z laski wanilii. Gdy budyń będzie już gotowy i gęsty, wykładamy go na ciasto, na to układamy jabłka a na górę ścieramy (o ile na tyle się zmroziło ciasto) albo rwiemy w palcach pozostałą część ciasta.

Wkładamy do pierkanika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut, aż ciasto będzie pięknie rumiane. 

 

Źródło:
;