Desery
Ciasto cappucino
Bardzo ciekawe ciacho, bardzo lekkie, orzeźwiające. Z pyszną masą na jajkach ubitych na parze z dodatkiem mleka w proszku i serka homogenizowanego. Ciasto nie jest zbyt trudne, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Gwarantuję, że Wam posmakuje.
Ciasto Ewy Wachowicz.
Składniki:
6 jajek
1 szczypta soli
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Krem
4 zółtka
1 jajko
1 szklanka cukru pudru
450 g sera homegenizowanego (naturalnego)
2 szklanki mleka w proszku
200 g masła
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie biszkoptów podłużnych (u mnie do Tiramisu)
1 szklanka mocnej kawy
1 kieliszek wódki
kakao do oprószenia
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze (ja zagotowałam w garnku wodę i następnie zdjęłam ją z ognia i na tym garnku postawiłam blaszaną miskę z jajkami i cukrem i miksowałam, aż masa wyraźnie zbielała i zgęstniała).
Ucieramy masło, stopniowo dodajemy masę jajeczną. Dodajemy następnie mleko w proszku i serek homogenizowany, a na samym końcu żelatynę.
Na biszkopt nakładamy połowę kremu. Na krem biszkopty namoczone w kawie z alkoholem (alkohol można pominąć). Na biszkopty resztę kremu. Całość oprószamy kakao.
Chłodzimy w lodówce, aby masa się ścieła.
Smacznego!