Desery
Ciasto drożdżowe z malinami
Drożdżowe kocham dzięki mojej Babci. To Ona robi w domu najlepsze drożdżowe. To przy niej nauczyłam się wcinania surowego drożdżowego :) Dobre drożdżowe to jest coś. Puszyste, z kruszonką... takie jest właśnie to, które Wam proponuję. Całość dopełniają maliny, które po prostu uwielbiam! Źródło "Kwestia Smaku" z moimi modyfikacjami co do sposobu wykonania.
Składniki (na jedną dużą keksówke lub dwie małe):
7 g drożdży instant
ok. 300 g mąki (w razie potrzeby należy dodać więcej)
50 g masła
2 żółtka
2 jajka
60 g cukru pudru
szczypta soli
125 ml ciepłego mleka
Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru pudru, łyżkę mąki i odstawiamy na ok. 15 minut.
Następnie, dodajemy resztę cukru, sól, mąkę i jajka. Całość zagniatamy ok. 10 minut pod koniec dodajemy miękkie masło. Ciasto powinno zrobić się błyszczące po dodaniu masła. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Formujemy kulę, wkładamy do miski, oprószamy mąka i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoilo objętość.
Dodatkowo
maliny
50 g mąki
50 g cukru
40 g masła
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach aż powstanie konsystencja piasku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem, układamy na nim maliny (lekko wciskamy w ciasto) i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50-55 minut (jeśli będzie jedno ciasto w większej keksówce), jeśli w dwóch mniejszych ok. 40-45 minut.
Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!