Desery
Ciasto dyniowe
Pyszne dyniowe ciasto, proste, szybkie w przygotowaniu. Znika również bardzo szybko i w sumie to trudno odkryć, że jest w nim dynia. Gorąco polecam, póki jeszcze możemy dostać w sklepach dynię.
Źródło - BBC Good Food
Składniki:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 g cukru brązowego lub muscavado
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g rodzynek (można zamienić na orzechy włoskie lub pół na pół z rodzynkami)
1/2 łyżeczki soli
4 jajka lekko roztrzepane
200 g roztopionego masła, ostudzonego
skórka z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy (można zastąpić cytryną)
500 g startej na tarce o grubych oczkach dyni
Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 30 cm na 20 cm. Mieszamy mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki/orzechy i sól.
W osobnej misce mieszamy (widelcem) jajka i masło, dodajemy skórkę pomarańczową i sok. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub widelcem/szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej) i w jedną stronę. Na sam koniec dodajemy dynię i mieszamy chwilkę, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Ciasto po wyjęciu studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!