Imieniny: Flory, Emmy, Chryzogona

Wydarzenia: Katarzynki

Desery

 fot. Beata Orlik

Ślicznie wyglądające ciasto. Tak samo smakuje jak wygląda. Świetne połączenie delikatnego aromatu kawy oraz pomarańczy. Niestety, jest to troszkę pracochłonne ciasto, ale warte zrobienia.
Ciasto bardzo karnawałowe za sprawą tych kolorowych warstw :-) Moje ciasto troszkę inaczej wygląda niż to, które zrobicie z podanych proporcji, gdyż z uwagi na mniejszą blachę musiałam dostosować ilość składników do formy.
Źródło - "Gotuję, bo lubię"

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (blacha 25 cm na 30 cm):

Biszkopt
4 duże jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubijamy z solą i cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy olej i wodę, całość miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia składników. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia łącznie z brzegami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut. Biszkopt chłodzimy. Dzielimy na dwie części.

Masa pomarańczowo-kawowa
1 butelka soku pomarańczowo marchewkowego Kubuś 900 ml (u mnie marchewkowo-brzoskwiniowy)
100 ml soku pomarańczowego (u mnie świeżo wyciśnięty)
3 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
200 g miękkiego masła


Z Kubusia i soku robimy budyń. Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Pozostałego Kubusia i sok pomarańczowy zagotowujemy i dodajemy rozmieszane budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając, masa dosyć szybko powinna stać się gęsta. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, masło miksujemy mikserem, aż masa będzie puszysta i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach do momentu, gdy powstanie jednolita masa.

Galaretka
3 galaretki pomarańczowe
900 ml wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ją do takiej samej formy w jakiej był pieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ja formę do której wlałam galaretkę szczelnie wyłożyłam folią spożywczą wraz z bokami, dzięki czemu łatwiej udało mi się ją wyjąć z formy. Galaretkę można również wylać w "tradycyjny" sposób. Gdy będzie tężejąca, wylewamy na również zastygnięty spód Kubusiowy, wkładamy do lodówki, aby zastygła całkowicie i dopiero wtedy wykładamy masę kawową.

Masa kawowa
500 ml kremówki (schłodzonej)
250 g serka mascarpone (schłodzonego)
4 pełne łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml mocnej kawy

Żelatynę zalewamy gorącą kawą, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż powstanie sztywna masa. Dodajemy do niej cukier puder oraz kawę z żelatyną. Miksujemy kilka sekund, do chwili połączenia się składników.

Wykonanie
Na warstwę biszkoptu wykładamy masę pomarańczową, na to galaretkę, masę kawową i biszkopt. Przed nałożeniem na masę pomarańczową galaretki, odstawmy ciasto w zimne miejsce, aby masa się ścięła przed nałożeniem galaretki. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia mas. Wierzch posypałam kakao.

 

 

Źródło:
;