Desery
Ciasto miodowo-czekoladowe z kremem maślanym
Ciężkie, czekoladowe ciasto dla miłośników właśnie takich ciast. Z dodatkiem kremu maślanego z pomarańczą. Takie zimowe ciacho, na niepogodę, na zły humor. Idelane właśnie na teraz :-)
Źródło "Scandilicious"
Składniki (w temperaturze pokojowej):
200 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 średnie jajka lekko roztrzepane
200 ml miodu (płynnego)
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g kakao
1 łyżki mocnej kawy
75 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
skórka z jednej pomarańczy
100 g mała (roztopionego i ostudzonego)
75 g czekolady gorzkiej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mieszamy mąkę, migdały, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jajka, miód, jogurt i ekstrakt waniliowy.
Kakao mieszamy z kawą rozpuszczoną w 100 ml wrzątku. W osobnym kubeczku mieszamy skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
W składnikach suchych robimy dołek i wlewamy masło, jajka i mieszankę kawy z kakao Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (nie powinno być w niej grudek mąki).
Na koniec dodajemy czekoladę drobno posiekaną.
Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy, studzimy ok. 20 minut w formie, potem przekładamy na kratkę do studzenia.
Takie ciasto można tylko polać polewą i wcinać. Ale jeśli chcecie, można zrobić do niego krem maślany.
Krem maślany
250 g miękkiego masła
ok. 100-150 g cukru pudru
skórka z dwóch pomarańczy
sok z pomarańczy (ja dodałam z 1)
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i delikatną masę, dodajemy skórkę i sok i jeszcze chwilkę ucieramy.
Ciasto kroimy na 3 blaty i przekładamy je kremem. Całość polewamy lukrem (wymieszny cukier puder z odrobiną mleka i soku z cytryny).
Smacznego!