Desery
Ciasto wiewiórka
Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Biszkoptowe z całą masą orzechów, jabłek i suszonych śliwek. Robi się je błyskawicznie i bardzo szybko znika (ja robiłam wczoraj, a dziś już prawie nic nie zostało). Wilgotne za sprawą zatopionych jabłek, miękkie i bardzo aromatyczne. Nazwa nieprzypadkowa - w końcu te małe gryzonie chyba lubią takie smakołyki, które mamy w cieście. Naprawdę, gorąco polecam!
Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
150 ml oleju z pestek winogron (lub zwykłego oleju)
3 jabłka
10 suszonych śliwek (jeśli tak jak ja ktoś ich nie lubi, można pominąć)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do dekoracji
Jajka wybijamy do miski, ucieramy z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i solą. Wraz z olejem stopniowo dodajemy do utartych jajek i miksujemy (ja rozpoczęłam od dodnia składników suchych i nimi zakończyłam – ucierałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników).
Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta. Wsypujemy także orzechy i mieszamy, tak aby ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec do tzw. suchego patyczka ok. 45 minut lub troszkę dłużej. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.