Desery
Ciasto z karmelizowanymi gruszkami
Niewiarygodnie proste i smaczne ciasto. Właśnie na tę porę roku. Kilka składników, kilka czynności i mamy... miękkie ciasto z zatopionymi karmelizowanymi gruszkami. To tyle i aż tyle. Smacznego!
Źródło - Tender, vol. 2 Nigel Slater
Składniki (keksówka ok. 20 cm długości):
100 g miękkiego masła
50 g drobnego brązowego cukru
50 g cukru muscavado
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów (można zamienić na mąkę)
3 duże jajka
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Gruszki
450 g obranych gruszek
20 g masła
szczypta cynamonu
3 łyżki golden syrupu (ewentualnie płynnego miodu)
Gruszki obieramy, kroimy na kostki (niezbyt duże). Wkładamy je do garnka, dodajemy masło i cynamon i podsmażamy ok. 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy następnie golden syrup i całość dalej trzymamy na ogniu, aż gruszki będą złociste i oblepione syropem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masło i cukier umieszamy w misce, miksujemy, aż powstanie jasna i puszysta masa. W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do niej migdały.
W miseczce roztrzepujemy jajka i mleko.
Do masy jajecznej dodajemy, na przemian, mąkę z jajkami, zaczynając od mąki i kończąc na niej, po każdym dodaniu chwilkę miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Masę przekładamy do formy, na wierzch wykładamy gruszki (mogą być takie ciepłe), a także syrop, który się zebrał w garnku.
Pieczemy ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Serwujemy ciepłe.
Smacznego!