Desery
Ciasto z malinami, jabłkami i cynamonową kruszonką
Jedno z najlepszych w swej prostocie ciast. Mojego ulubionego kucharza Nigela Slatera. Wiem, że o maliny teraz trudno, ale wystarczą mrożone. Jeśli nie macie malin, mogą być jagody, będą równie dobrze pasować. Gorąco polecam!
Składniki:
Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej)
2 małe jabłka
pół cytryny
150 g mrożonych malin (nie rozmrażamy)
150 g masła
75 g drobnego cukru (może być brązowy)
70 g cukru muscavado
3 duże jajka
85 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów (można zastąpić mąką pszenną)
Kruszonka
50 g zimnego masła
50 g mąki
60 g brązowego cukru
2 łyżki podprażonych płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę (wym. ok. 22 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło wkładamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Jajka wybijamy do osobnej miski i lekko roztrzepujemy. Dodajemy je porcjami do masła cały czas miksując.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, potem dodajemy orzechy mielone. Dodajemy w dwóch turach do masy maślanej i mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzch układamy plastry jabłek lekko je dociskając, a na to układamy mrożone maliny. Posypujemy je odrobiną bułki tartej lub kaszy manny.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami do powstania konsystencji piasku. Ciasto posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. godziny (lub troszkę krócej do tzw. suchego patyczka – można ewentualnie obniżyć odrobinę temperaturę do ok. 170 stopni).
Ciasto studzimy całkowicie w foremce. Ciasto nalepiej kroi się następnego dnia.
Smacznego!