Desery
Ciemne ciasto marchewkowe
Wspaniałe, wilgotne ciasto marchewkowe. Jest bardzo proste do zrobienia, zajmuje dosłownie chwilkę. Będzie także nadawać się na szybkie śniadanie do pracy :-)
Przepis Gordona Ramsaya.
Składniki:
200 g mąki pszennej razowej
1 łyżka mieszanki przypraw (cynamon, imbir, kardamon, goździki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
225 g marchewki
250 g delikatnego ciemnobrązowego cukru (dzielimy na dwie części, I – 175 g, druga 75 g)
150 ml oleju słonecznikowego
skórka z 1 pomarańczy
2 średnie jajka
110 g sułtanek
50 g wiórków kokosowych
50 g orzechów włoskich
sok z 1/2 dużej pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
Mąkę łączymy z przyprawami i sodą, przesiewamy. Otręby, które pozostały po przesianiu również dodajemy do mąki. Odstawiamy.
Cukier (175 g) łączymy z olejem oraz skórką pomarańczową i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, miksując, aż powstanie puszysta i kremowa masa.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę, marchewkę, orzechy, sułtanki i wiórki, całość mieszamy szpatułką
Masę przekładamy do foremki (ok. 20 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni ok. 1 godziny i 20 minut (do suchego patyczka).
W międzyczasie w ronelku podgrzewamy pozostały cukier z sokiem z pomarańczy i cytryny, aż cukier się rozpuści.
Ciasto po wyjęciu zostawiamy w formie, nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziury wlewamy powstały syrop. Ciasto zostawiamy chwilę, aby cały syrop się wchłonął. Następie przekładamy na kratkę do studzenia, zdejmujemy papier i całkowicie studzimy.
Smacznego!