Na karnawał
Cytrynowe aioli
Ailloli (wym. aioli) to bardzo popularny szczególnie we Francji sos na bazie majonezu. Można go przygotować w różnych wersjach, najbardziej popularna jest z dodatkiem czosnku, natomiast ja proponuję z dodatkiem soku z cytryny. Gorąco polecam jako dodatek do paluszków rybnych, które ostatnio pojawiły się na portalu.
Źródło "KUKBUK"
Składniki:
1 żółtko
100 ml oleju
sok z połowy cytryny
sól
1 łyżka wody
Żółtko ucieramy (np. mikserem) z dodatkiem odrobiny soli i sokiem z cytryny. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy cienkim strumieniem olej. Masa będzie zwiększała swoją objętość i będzie zmieniała kolor na jaśniejszy. Na koniec dodajemy łyżkę wody i ewentualnie lekko dosalamy. Aioli wkładamy do słoiczka, a na wierzch wlewamy odrobinę oliwy z oliwek.
Smacznego!