Desery
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną
Wilgotne, mocno czekoladowe i z dodatkiem kaszy gryczanej. Tak, tak, dokładnie, kaszy gryczanej. Ciasto niezwykle przypadło mi do gustu. Moje ciasto różni się nieco od oryginału, bowiem dodałam mniejszą ilość kaszy niż w przepisie, co przełożyło się na jego smak i aromat (ciasto jest delikatniejsze i smak kaszy jest mniej wyczuwalny).
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego"
Składniki:
180 g kaszy ugotowanej - troszkę mnniej niż 1 woreczek (w oryginale 180 g kaszy nieugotowanej, którą gotujemy w ok. 400 ml wody ok. 20-25 minut)
5 jajek
160 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
120 g mąki pszennej
150 g masła
150 g czekolady deserowej
50 g suszonej żurawiny (posiekanej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g orzechów ziemnych solonych (posiekanych)
Polewa
50 ml śmietany kremówki
100 g czekolady deserowej
20 g miękkiego masła
Kaszę gryczaną po ugotowaniu mielimy w maszynce lub blendujemy. Keksówkę o wymiarach 30 cm na 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy kawałki czekolady, całość podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Jajka ubijamy z cukrami na jasną i puszystą masę, stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem oraz kaszę cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy orzechy i żurawinę.
Masę przelewamy do formy, pieczemy ok. 35-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Kremówkę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady mieszamy, aż się roztopią i na koniec dodajemy masło. Ciasto polewamy polewą.
Smacznego!