Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada

Wydarzenia: Światowy Dzień Telewizji

Desery

 fot. Beata Orlik

Absolutnie boska! Zrobiła furorę i podbiła serca. Domowa Nutella. Delikatna, mocno orzechowa, świetnie smakuje podgrzana z mlekiem w ponure dni. Nie trzeba się zbyt długo napracować, żeby uzyskać świetny efekt, a z podanej porcji wychodzi całkiem przyzwoity słoiczek. Zachęcam gorąco!
Źródło "Cooking with chocolate"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki (zachęcam do podwojenia:)):

100 g orzechów laskowych

75 g czekolady mlecznej

75 g czekolady gorzkiej (65% kakao)

3/4 szklanki mleka 3,2%

1/4 szklanki mleka w proszku (u mnie Łaciate)

1 łyżka miodu

Orzechy obieramy i prażymy ok. 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu oczyszczamy z brązowej skórki.

Orzeszki miksujemy, aż będą bardzo drobniutko posiekane (ja użyłam blendera i wyszła z nich pasta).

W garnuszku podgrzewamy mleko, mleko w proszku i miód (rozcieramy grudki powstałe z mleka w proszku). Gdy całość się zagotuje, odstawiamy. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Następnie wszystkie składniki razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy (mleko dodajemy gorące). Będzie rzadka. Przelewamy przez sitko, aby krem był gładki. Wlewamy do wyparzonego słoiczka, studzimy i wkładamy do lodówki, a potem już tylko się delektujemy :)

 

Źródło:
;