Dania
Domowy przecier pomidorowy
Kolejny, obok domowego ketchupu, sposób na wykorzystanie pomidorów. Taki przecier jest niesamowicie uniewersalny. Możemy go użyć do zup, sosów, makaronów. U mnie wykorzystywany jest w gigantycznych ilościach. Ja przelewam go do buteleczek po soczkach (330 ml), można też do słoiczków. Jeśli lubicie bardziej gęsty przecier, należy dłużej gotować go po przetarciu przez sito, lub wyjąć na samym początku gniazda nasienne. Mój przecier ma konsystencję soku i jest jak dla mnie po prostu idealny. Póki są jeszcze dobre pomidory, zachęcam!
Składniki:
pomidory (u mnie lima, ilość, wszystko zależy od Waszych mocy przerobowych i pojemności garnka:-))
sól i odrobina cukru do smaku
opcjonalnie suszone zioła - oregano, bazylia, tymianek
Pomidory myjemy, dzielimy na ćwiartki, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Pomidory będą puszczać soki i tracić na wielkości. Gdy pomidory się rozpadną i będą miękkie, przecieramy je przez sito. Z powrotem przelewamy do garnka, doprawiamy odrobiną soli i ewentualnie ziołami, gotujemy aż przecier zgęstenieje (aby przyspieszyć ten proces wcześniej moża usunąć gniazda nasienne, jednak ja tego nie robię). Gorący przelewamy do wyparzonych słoików lub buteleczek po soczkach, zakręcamy i pasteryzujemy (u mnie w piekarniku).
Smacznego!