Desery
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Pyszne drożdżóweczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką.
Śliwki ostatnio królują w mojej kuchni, a to za sprawą wysypu śliwek w sadzie u moich rodziców. Ogromnymi fanami śliwek są także moje psy. Może ciężko Wam będzie w to uwierzyć, ale moje psy idą sobie pod śliwkę i zjadają znajdujące się już na ziemi śliwki. Oczywiście, zostawiają pestkę :-) Drożdżówki są proste w wykonaniu, a jednocześnie pyszne. Taką drożdżówkę możecie zapakować swojej pociesze do szkoły w ramach drugiego śniadania zamiast bułek kupowanych w szkolnym sklepiku. Z tego przepisu wyjdzie ok. 10 - 12 drożdżówek (aczkolwiek ilość zależy od wielkości bułeczek). Możecie część zrobić ze śliwkami, a resztę np. z malinami czy innymi owocami, które lubicie. Smacznego!
Składniki:
250 g mąki (możliwe, że w trakcie wyrabiania potrzeba będzie więcej)
25 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
60 g cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 szklanki letniego mleka
1 jajko rozmącone do posmarowania bułeczek
ok. 250 g śliwek
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy na chwilkę, aż zaczną pracować (powstanie piana). Następnie dodajemy przesianą mąkę, jajko, ekstrakt i masło. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, należy dosypać odrobinę mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odklejać się od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką bułeczki i robimy wgłębienie (ja zazwyczaj odciskam dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki). Spód tej wgłębionej części powinien być dosyć cienki (możemy go też posmarować jajkiem). W wgłębienie wsypujemy odrobinę bułki tartej i wkładamy połówki śliwek. Robimy kruszonkę.
Kruszonka
40 g brązowego cukru
40 g masła
50 g mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki łączymy palcami aż powstanie masa o konsystencji piasku.
Kruszonką posypujemy bułeczki uprzednio posmarowane rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Smacznego!