Dania
Grillowana kukurydza z oliwą truflową i parmezanem
Dziś kukurydza troszkę inaczej, bo grillowana z oliwą truflową i parmezanem. Uwielbiam słodki smak kukurydzy, który pokochałam jakiś czas temu. Gorąco polecam szczególnie tym, którzy jeszcze jej nie próbowali, jak i tym, którzy kukurydzę lubią.
Miłego piątku!
Składniki:
2 kukurydze (obieramy z włókien, liście zostawiamy)
oliwa truflowa (może być zwykła)
1 papryczka chili
kilka listków kolendry
parmezan (np. Pecornio)
sól morska
Kukurydze myjemy, wkładamy do zimnej wody na ok. 25 minut. Następnie dobrze osuszamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Kukurydzę grillujemy ok. 15 - 20 minut obracając co jakiś czas. Następnie skrapiamy oliwą i grillujemy jeszcze 6 minut.
Wyjętą kukurydzę oprószamy posiekaną papryczką chili i kolendrą (można pominąć) oraz świeżo startym parmezanem (u mnie Pecorino), a także solą morską.
Smacznego!