Dania
Grochówka na wędzonych żeberkach
Jesień to cięższe, bardziej sycące zupy. Ale takie właśnie zupy bardzo lubię. Grochówka ugotowana na niesamowicie aromatycznych żeberkach wędzonych, z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy i boczku jest fantastyczna. Taki talerz cudownie rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam!
Składniki:
wędzone żeberka
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
ok. 2/3-1 szklanka grochu (groch ok. 4 godz. przed gotowaniem zalewamy wodą i odstawiamy, wtedy szybciej stanie się miękki)
podwędzana kiełabasa/wędzony surowy boczek
2-3 ziemniaki
majeranek, sól, świeżo zmielony pieprz
Na żeberkach gotujemy wywar. Dodajemy przyprawy, marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę. Gotujemy, aż wywar stanie się aromatyczny.
Namoczony przez ok. 2-2,5 h groch gotujemy, aż stanie się miękki i lekko się rozpadnie. Uważamy, bo lubi się przypalać, gdy wygotuje się woda :-)
Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy groch i przyprawiamy. Na sam koniec dodajemy pokrojony w cienkie plastry boczek i kiełbasę. Chwilkę całość gotujemy. Zupa powinna być dosyć gęsta, jednak ja osobiście nie lubię bardzo zawiesistej:-)
Smacznego!
Najsmaczniejsza na świecie jest grochówka od franciszkanów z Niepokalanowa. Bóg zapłać braciom zakonnym za TAKIE cudo smakowe !!!