Dania
Köttbullar (szwedzkie klopsiki)
Szwedzkie klopsiki, które zapewne znacie z restauracji znanych sklepów meblowych. Osobiście nigdy ich tam nie jadłam, ale wiem, że dla niektórych jest to obowiązkowe danie w trakcie pobytu w tym sklepie. Ale zamiast jadać je tam, można je zrobić samemu w domu. Nie są trudne, to prawie jak nasze mielone, więc zachęcam do zrobienia ich na obiad :-)
Składniki:
ok. 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula drobno posiekana
1 ugotowany ziemniak przeciśnięty przez praskę
pół pęczku pietruszki drobno posiekanej
1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
1 jajko
4 łyżki śmietany 18%
ewentualnie bułka tarta
2 łyżki wody
sól
Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) razem wyrabiamy (najlepiej ręką) ok. 3-4 minut, aby dobrze się połączyły. Jeśli mięso będzie zbyt rzadkie dodajmy odrobinę bułki tartej, która zwiąże całość. Solimy. Masę odstawiamy do lodówki, na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy, formujemy dłońmi namoczonymi w wodzie małe kuleczki i następnie smażymy z każdej strony na oleju. Możemy podać z tłuczonymi ziemniakami.