Imieniny: Zenona, Honoraty, Franciszki

Wydarzenia:

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Chyba jedno z tych najczęściej widywanych, na polskich stołach, wigilijnych dań. U mnie zawsze gościła wersja groch plus grzyby, jednak w różnych częściach Polski można doszukać się wersji tylko z grochem lub tylko z grzybami. Przepis, który podaję jest z kapustą światłą, jednak w wielu domach kapustę wigilijną robi się z kapusty kiszonej i tylko z grochem, który moczy się całą noc w wodzie i następnie gotuje w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Oprócz tego, na Podkarpaciu do kapusty dodaje się również ugotowane ziemniaki. Kapusta z grochem to jednak danie regionalne województwa łódzkiego i została wpisana na listę produktów tradycyjnych tego województwa przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki:

ok. 600 g posiekanej kapusty

garść suszonych grzybów

1/2 szklanki grochu łuskanego

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka masła+1 łyżka mąki+odrobina bulionu

sól, pieprz

 

Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, gotujemy ok. 20 minut. Odlewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą, solimy, gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy. Groch zalewamy wodą, gotujemy, aż się rozpadnie. Następnie odlewamy nadmiar wody. Grzyby podobnie, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Odlewamy wodę, studzimy, drobno siekamy. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekane grzyby. Całość podsmażamy ok. 5-7 minut. Do kapusty dodajemy groch, grzyby, cebulę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i całość lekko podsmażamy mieszając, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy odrobinę bulionu, mieszamy i wlewamy do kapusty. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Oceń treść:
Źródło:
;