Dania
Kisz lotaryński
Pyszne danie obiadowe lub kolacyjne, które można podać na ciepło i na zimno. Tarta sama w sobie nie jest skomplikowana. Jedynie więcej czasu może zająć ciasto, jednak proponuję zrobić je dzień wcześniej i następnego dnia będzie jak znalazł na zrobienie w miarę szybko i bez większego wysiłku obiadu, który można zabrać także do pracy.
Źródło "Mała paryska kuchnia"
Składniki:
Ciasto
90 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
180 g mąki
2 żółtka
woda, lodowata
Masło ucieramy łyżką drewnianą z cukrem i solą na kremową masę. Dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy żółtka i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub całą noc (ciasto można także przygotować dzień wcześniej).
Wyjmujemy je na pół godziny przed przygotowaniem, w tym czasie możemy przygotować farsz.
Farsz
150 g wędzonego surowego boczku pokrojonego w kostkę
4 jajka
2 żółtka (białka zostawiamy)
płaska łyżeczka soli (w przypadku bardzo słonego boczku, ilość soli należy zmniejszyć)
300 ml śmietany kremówki
świeżo zmielony pieprz
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż będą lekko rumiane. Wyjmujemy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W miseczce roztrzepujemy jajka z kremówką, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4-5 mm do formy o średnicy ok. 25 cm. Formę wykładamy ciastem, spód smarujemy białkiem, wykładamy boczek i zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 35-45 minut.
Masa powinna być ścięta i rumiana na wierzchu.
Smacznego!