Imieniny: Zenona, Honoraty, Franciszki

Wydarzenia:

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Kolejne wigilijne, jakże tradycyjne, staropolskie danie. Niezwykle proste, jednak mające swój urok i bardzo smaczne. Łączy w sobie wszystko co dobre, mak, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały i miód. Może być podawane zamiast kutii lub makowca, ale także razem z nimi. Kluski będą dobrze smakować zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

ok. 300 g maku sparzonego

150 g orzechów włoskich

50 g rodzynek

50 g migdałów

30 g skórki pomarańczowej

3 łyżki miodu

makaron

Mak należy sparzyć, przepuścić następnie odsączony z nadmiaru wody lub mleka i ostudzony przez maszynkę do mielenia mięsa. Mak łączymy z miodem i bakaliami, a następnie z ugotowanym makaronem. Zazwyczaj wykorzystuje się makaron w kształcie paseczków, lecz odrobina "inności" nie zaszkodzi, dlatego proponuję kokardki :-)

Smacznego!

 

Oceń treść:
Źródło:
;