Boże Narodzenie
Kluski z makiem
Kolejne wigilijne, jakże tradycyjne, staropolskie danie. Niezwykle proste, jednak mające swój urok i bardzo smaczne. Łączy w sobie wszystko co dobre, mak, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały i miód. Może być podawane zamiast kutii lub makowca, ale także razem z nimi. Kluski będą dobrze smakować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
ok. 300 g maku sparzonego
150 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g migdałów
30 g skórki pomarańczowej
3 łyżki miodu
makaron
Mak należy sparzyć, przepuścić następnie odsączony z nadmiaru wody lub mleka i ostudzony przez maszynkę do mielenia mięsa. Mak łączymy z miodem i bakaliami, a następnie z ugotowanym makaronem. Zazwyczaj wykorzystuje się makaron w kształcie paseczków, lecz odrobina "inności" nie zaszkodzi, dlatego proponuję kokardki :-)
Smacznego!