Desery
Kokosanki
Kokosanki mogłabym jeść garściami. Szczególnie takie. Szybkie, łatwe i niesamowicie smaczne. Na jednym ciężko poprzestać. Na pewno zasmakują również Waszym pociechom.
Źródło - Scandinavian Baking
Składniki:
4 białka
szczypta soli
250 g wiórków kokosowych
250 g cukru
gorzka czekolada
Wiórki mieszamy z cukrem. W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Gdy już będzie odpowiednia, dodajemy do niej wymieszane z cukrem wiórki. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masa powinna być gęsta.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżeczką wykładamy kokosanki formując je w stożek. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż będą rumiane.
Po wyjęciu studzimy na kratce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzone kokosanki maczamy w czekoladzie.
Smacznego!