Desery
Kostka wiśniowa
Pyszne, lekkie ciasto, które szczególnie podbiło serce mojej Mamy. Delikatne, rozpływające się w ustach. Może troszkę pracochłonne, ale warte każdej poświęconej minuty :-)
Źródło - Moje Wypieki
Składniki (ciasto):
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Po wystudzeniu przygotowujemy:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę przesiewamy i odkładamy. Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do otrzymania kremowej pianki. Do tej masy wlewamy całą ostudzoną mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką.
Dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy również szpatułką.
Do formy o wymiarach 25 cm na 32-35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40-45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu kroimy na pół.
Krem wiśniowy
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
800 g wiśni (świeżych lub mrożonych) - u mnie mrożonych
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru
24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) - ja dałam 7 łyżeczek
około 100 ml wody
Wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, gotujemy. Miksujemy blenderem na puree.
Żelatynę zalewamy wodą po pokrycia i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy ją, tak aby nie doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy, dodajemy do puree i dokładnie mieszamy. Studzimy, chłodzimy w lodówce, tak aby lekko zgęstniała.
W misce ubijamy kremówkę na sztywno. Pod koniec dodajemy puree w trzech turach. Krem wkładamy do lodówki, aby znowu lekko zgęstniał (pilnujemy, bo szybko gęstnieje).
Polewa
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
Śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie polewa.
Do nasączenia
wiśniówka (połączona z odrobiną wody)
Pierwszy blat nasączamy lekko wiśniówką, na to wykładamy połowę kremu, wyrównujemy, przykrywamy blatem, ponownie nasączamy i wykładamy pozostały krem. Wkładamy do lodówki, aby stężał. Po tym czasie wykładamy na masę polewę i chłodzimy.
Smacznego!