Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Eustachego

Wydarzenia: Dzień Metalowca

Dania

 fot. Beata Orlik

Bardzo ciekawa propozycja na spotkania ze znajomymi. Znika bardzo szybko, jest bardzo smaczna, a jedocześnie nie jest bardzo kosztowna w przygotowaniu, gdyż tak naprawdę potrzeba nam będzie cebula i olej. Ja osobiście bardzo je lubię, pomimo że doskonale zdaję sobie sprawę z jej kaloryczości. Ale myślę, że od czasu do czasu moża pozwolić sobie na odrobinę przyjemości.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 duże cebule
2 jajka
mąka
bułka tarta (najlepiej domowa)
odrobina mleka
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia (ok. 0,5-1 l w zależności od naczynia, w którym smażymy)

Cebulę obieramy, kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze okręgi.
W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka (ok. 2 łyżki), dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
W osobej miseczce wysypujemy mąkę, którą również solimy (dosyć mocno - ok. 1/2 łyżeczki nawet troszkę więcej) i dodajemy pieprz.
Pojedyncze krążki obtaczamy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
Krążki smażymy w rozgrzanym oleju (krążki wkładamy jeśli po zanurzeniu zacznie tworzyć się "pianka"). Warto na spróbowanie usmażyć jednego, aby wiedzieć, czy dodać więcej soli i pieprzu czy też nie.
Smażymy z obu stron, aż będą rumiane (u mnie po ok. 90 sek. na każdej stronie). Po wyjęciu wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Smacznego!

 

Źródło:
;