Imieniny: Kseni, Cecylii, Bernardety

Wydarzenia: Dzień Sapera

Dania

Krem z pomidorów i papryki

 fot. Beata Orlik

Pyszna, sycąca zupa. Idealna na lato, bo ma smak prawdziwych pomidorów. Słodkich od słońca. Pomidory świetnie komponują się z papryką i ziołami, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, oregano, które możemy bez problemu kupić w doniczkach na przykład na Kleparzu (osobiście, polecam właśnie zioła kupowane na Kleparzu, a nie w marketach, gdyż zdecydowanie dłużej utrzymują się i przy odrobinie słońca i wody ślicznie rosną). Do takiej zupy możemy podać domowe pieczywo czosnkowe zrobione z bagietki i posypane odrobiną sera żółtego. Może i w ten sposób troszkę podnosimy kaloryczność, ale gwarantuję, że całość będzie smakowała wybornie.

 

 

 

 

 

 

Składniki (na dwie porcje):

1 średniej wielkości czerwona papryka

świeże pomidory (ok. 1 kg), ewentualnie można zastąpić pomidorami z puszki

2 ząbki czosnku

świeże zioła-tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia

ok. 1 szklanka bulionu warzywnego (dla chcących rzadszą zupkę można więcej)

jogurt grecki do podania

pół łyżeczki sosu sojowego

sól, świeżo zmielony pieprz

Paprykę myjemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni do momentu, aż skórka będzie przypieczona (lekko przypalona). Po tym czasie wyjmujemy, studzimy. Zdejmujemy skórę, powinna dać się łatwo zdjąć. Do miseczki lub garnuszka wkładamy paprykę, drobno posiekany czosnek, pomidory obrane ze skórki, posiekane zioła i całość blendujemy. Dodajemy bulion i raz jeszcze całość miksujemy, aż będzie gładka (aby uzyskać jednolitą konsystencję możemy przecedzić krem przez sitko). Uzyskany krem gotujemy, na pewno w trakcie gotowania krem stanie się bardziej gęsty, gdyż będzie odparowywać woda. Podajemy z kleksem jogurtu i na przykład  pieczywem czosnkowym.

Smacznego:-)

 

Źródło:
;