Imieniny: Feliksa, Leonarda, Ziemowita

Wydarzenia: Dzień Zapobiegania Wyzyskowi Środowiska Naturalnego

Dania

 fot. Beata Orlik

Przepis pozwalający wykorzystać resztki z obiadu. Poza tym to miła odmiana dla zwykłych ziemniaków. Można podać je jako samodzielną przekąskę, ale też jako dodatek do obiadu. U mnie zniknęły bez czekania na resztę obiadu, bo tak zasmakowały. Smak będzie też zależny od tego, jakich dodatków dołożymy. U mnie była to marchewka i parmezan, ale dobrze będą też smakować z pieczarkami czy kawałkami szynki.
Przepis pochodzi z nowej książki Rachel Khoo "Mała francuska kuchnia".

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
250 g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
100 g pozostałych z obiadu warzyw (ugotowanych) np. marchewki, groszku, papryki porojonych w drobną kostkę lub twardego sera, pieczarek czy szynki również posiekanych
sól i świeżo zmielony pieprz
10 g mąki pszennej
1 białko lekko ubite, tak aby powstała pianka
bułka tarta
2 łyżki oleju (u mnie troszkę więcej, ale to wyszło w trakcie pieczenia)


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mieszamy ziemniaki z pozostałymi resztkami warzyw lub innych składników, aż masa będzie jednolita. Przyprawiamy solą i pieprzem mając na uwadze to, jak przyprawione były ziemniaki i warzywa. Masę formujemy na kształt małych walców.
Na jeden talerz wysypujemy bułkę tartą, na inny mąkę, w osobnej miseczce ubijamy białko, a jeden talerz pozostawiamy pusty.
Małą formę smarujemy na dnie olejem i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Krokieciki obtaczamy w mące, potem w białku a na koniec w bułce tartej, dosyć dokładnie, aby mocno oblepiła krokiecika. Układamy na czystym talerzu.
Formę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i układamy w niej wszystkie krokieciki. Pieczemy je na jednej stronie 10 minut, a następnie przewracamy i pieczemy, aż staną się złociste (ja przewracałam je jeszcze na boki, aby z każdej strony były złociste).
Smcznego!

 

Źródło:
;