Dania
Krokiety z mięsem
Zazwyczaj robię krokiety z kapustą i grzybami, ale że zostało troszkę mięsa z gotowania, dobrym pomysłem było przygotowanie krokiecików. Wyszły niesamowicie delikatne i soczyste. Aż się sama dziwiłam, bo w sumie za krokietami z mięsem nie przepadam, ale te są genialne. Świetny pomysł na obiad do pracy. Wystarczy chwilkę podgrzać i ile radości:-) Z podanych składników wyszło ok. 7 krokietów.
Składniki:
Naleśniki
2 jajka
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
ok. 0,5 szklanki wody gazowanej
W misce miksujemy jajka, mąkę, mleko i sól. Następnie dodajemy wodę (ilość zależy od konsystencji ciasta), tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie i za gęste.
Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy oliwą. Wylewamy chochlą na środek ciasto i ruszając patelnią rozprowadzamy ciasto. Smażymy z każdej strony. Naleśniki nie powinny być zbyt grube.
Farsz
ok. 0,5 kg mięsa np. z rosołu
2 cebule
1 jajko
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
bułka tarta i 2 jajka do obtoczenia
masło do smażenia lub olej
Mięso, które pozostało nam np. z rosołu delikatnie dusimy na maśle z cebulką, aż lekko się zarumieni. Następnie jeden raz mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i całość mieszamy do połączenia składników (farsz powinien być dosyć wyrazistym, ciasto i panierka nie mają przypraw, więc farsz powinien mieć ich więcej).
Na upieczone naleśniki wykładamy na środku farsz. Nie powinno być go zbyt dużo, gdyż będziemy mieć problem z zawinięciem. Z trzech stron pozostawione marginesy zakładamy na farsz i całość zwijamy w kierunku pustego marginesu.
Krokieta obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku (może być z odrobiną mleka), a następnie w bułce. Smażymy na maśle.
Smacznego:-)