Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Desery

 fot. Beata Orlik

Bardzo proste, bardzo dobre i bardzo szybko znikające. Kruchutkie, z cukrem, świetnie pasują do herbaty. Posmakują na pewno Waszym pociechom, ale i starszych serca zostaną skardzione. Listopad i grudzień to dla mnie taki ciasteczkowy czas, więc na pewno więcej ciasteczek pojawi się również na portalu. Tak więc zapraszam do wspólnych wypieków :-)
Źródło - Scandinavian Baking

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

250 g mąki

75 g cukru

cukier gruby (perlisty) do posypania

200 g masła, posiekanego

2 łyżeczki skórki z cytryny

1 jajko lekko roztrzepane (do posmarowania ciasteczek)

Mąkę mieszamy z cukrem, skórką z cytryny i posiekanym masłem. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, delikatne i jednolite. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, formujemy wałek, który następnie spłaszczamy, tak aby ciasto miało grubość ok. 1,5 cm. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i lekko go wciskamy w ciasto.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Ciasto kroimy na kawałki (takie, jak na zdjęciu, ok. 2). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasteczka będą rumiane.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

PS. Jakkolwiek nie pokroimy ciastek (tak, aby ciateczka miały zbliżony kształt), i tak będzie dobrze i smacznie. Jeśli ciasteczka wyszłyby większe, należy ewentualnie odrobinę wydłużyć czas pieczenia, sprawdzamy to po zarumienieniu ciasteczek.

 

 

Źródło:
;