Desery
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Sezon truskawkowy niestety się kończy, jednak gorąco zachęcam jeszcze do zrobienia tego ciasta. Niby nic takiego, bo to zwykłe kruche ciasto z owocami, ale jednak ma coś w sobie. Połączenie truskawek i rabarbaru, według mnie, jest połączeniem genialnym. Świetnie komponuje się właśnie z kruchym ciastem i kruszonką. A do tego płatki migdałów, które lekko przyrumienione miło chrupią w buzi.
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1 paczka masła
5 żółtek
Nadzienie
3-4 laski rabarbaru
ok 300 g truskawek
odrobina bułki tartej
Kruszonka migdałowa
3/4 szklanki mąki
70 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki pokruszonych płatków migdałów
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i gładkie. Ciastem wykładamy formę ok. 24 cm na 29 cm.
Na ciasto wykładamy obrany, pokrojony rabarbar, przecięte na pół truskawki, przecięciem do góry.
Posypujemy je delikatnie bułką tartą.
Z podanych powyżej składników robimy kruszonkę. Rozcieramy wszystkie składniki w palcach, tak aby powstał piasek (jeśli będzie mało "piaskowe" należy dodać więcej mąki.
Kruszonkę wysypujemy w miarę równomiernie na ciasto.
Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego:-)