Wspomnienia
Kuchnia Papieska: kolejne odcinki już w Wielkanocny Poniedziałek w TVP 1
W świąteczny poniedziałek widzowie programu pierwszego Telewizji Polskiej obejrzą kolejne odcinki Kuchni Papieskiej – filmowego dokumentu z udziałem m.in. Przemysława Babiarza, Radosława Pazury, Emiliana Kamińskiego i Wojciecha Pszoniaka. Potrawy Kuchni Papieskiej przygotuje Robert Makłowicz.
6 kwietnia TVP 1 wyemituje dwa odcinki Kuchni Papieskiej „Pasja w Jego życiu” (godz. 12.20) i „Dialog w Jego życiu” (godz. 12.50). To dwie kolejne części po premierowej „Rola ojca w Jego życiu” nadanej w grudniu ubiegłego roku.
Fabuła odcinka „Pasja w Jego życiu” to filmowa opowieść o życiu Karola Wojtyły od dnia wybuchu drugiej wojny światowej, pracy w kamieniołomach, wstąpienia do seminarium, święceń kapłańskich i pierwszej parafii w Niegowici, aż do dnia konsekracji na biskupa pomocniczego. Debatę o pasji w życiu i relacjach z drugim człowiekiem podejmą goście zaproszeni do stołu w Parafii w Niegowici. O trudnych wyborach w życiu i o pogodzeniu pasji z życiem zawodowym rozmawiać będą: Olga Bołądź, Maria Trzaska - uczennica Karola Wojtyły, Przemysław Babiarz, Radosław Pazura, ks. Paweł Sukiennik i Tomasz Szczepanik. Potrawy Kuchni Papieskiej będą przygotowywać Teresa Lipowska i Robert Makłowicz.
Część pt. „Dialog w Jego życiu” przeniesie widzów w czasy peerelowskiej rzeczywistości. Jak kard. Karol Wojtyła podejmował dialog w trudnych czasach „żelaznej kurtyny”? Jak toczyły się jego losy w postsowieckiej Polsce od 1958 roku do powołania na tron Piotrowy? Tematem odcinka będzie dialog międzykulturowy, międzypokoleniowy i międzyreligijny. Jak rozmawiać i jak porozumiewać się we współczesnym świecie. Dyskusję przy stole w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich podejmą: Rafał Brzozowski, Emilian Kamiński, Jacek Moskwa, Wojciech Pszoniak i inni. Kardynalskie potrawy przygotują Marta Lipińska i Robert Makłowicz.
Kuchnia Papieska to dokument filmowy z udziałem znanych osób z dziedzin kultury, nauki i religii wsparty fabularyzowaną retrospekcją historyczną, komentarzami ilustrowanymi i dyskusją w studiu plenerowym. Nieodłącznym elementem Kuchni Papieskiej są ulubione potrawy Karola Wojtyły, papieża Polaka.
Producentem programu jest Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie. Autorzy programu w niekonwencjonalny sposób podejmują trudne tematy i debatę o współczesnych wartościach i problemach. Każdy odcinek filmu nagrywany jest w miejscu związanym z życiem Ojca Świętego, a wśród potraw przygotowywanych na planie znajdują się te, które są znane jako ulubione smaki Karola Wojtyły.
Pierwszy odcinek Kuchni Papieskiej został wyemitowany w grudniu ubiegłego roku. Realizowany był w Wadowicach, w Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II. Po raz pierwszy program w takiej formule został nagrany w dawnej kuchni Wojtyłów. Przy wspólnym stole zasiedli: Eugeniusz Mróz, Bożena Dykiel, ks. bp Grzegorz Ryś, bracia Łukasz i Paweł Golcowie, Redbad Klynstra i Jerzy Fedorowicz. Przewodnim tematem rozmowy była rola ojca w życiu Karola Wojtyły.