Imieniny: Zenona, Honoraty, Franciszki

Wydarzenia:

Boże Narodzenie

 fot. Beata Orlik

Kutia to wigilijne danie wywodzące się z kuchni wschodniej (ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, rosyjskiej i dawnej polskiej kuchni kresowej). Nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa "kokkos" czyli pestka, ziarno. Kutię zazwyczaj robi się z ziaren pszenicy, maku oraz miodu (wersja podstawowa) oraz bakalii - orzechów, migdałów, rodzynek, suszonych owoców. Kutię można podawać z łamańcami.
Aktualnie, kutię podaje się na Białostocczyźnie, Dolnym Śląsku, Śląsku Opolskim oraz u Kresowian. Pierwszy raz spróbowałam kutii dzięki mojej koleżance pochodzącej ze wschodniej części polski i byłam bardzo mile zaskoczona jej smakiem. U mnie w domu kutia nie wchodzi w skład dań wigilijnych, chociaż nie miałabym nic przeciwko temu :-)

Składniki:

szklanka maku

szklanka ziaren pszenicy (w Krakowie do kupienia na Starym Kleparzu)

szklanka miodu

100 g posiekanych orzechów włoskich

50 g posiekanych migdałów

2 łyżki sparzonych rodzynek

 

Pszenicę dzień wcześniej namaczamy. Następnie gotujemy zmieniając kilkakrotnie wodę. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Odcedzamy. Studzimy. 

Mak również gotujemy, mielimy kilkakrotnie przez maszynkę. 

Mak łączymy z pszenicą, miodem i posiekanymi bakaliami. Całość wkładamy do miseczki i chłodzimy w lodówce. 

Smaczego!

Oceń treść:
Źródło:
;