Imieniny: Boguslawy, Apoloniusza

Wydarzenia: Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków

Dania

Lazania z mięsem mielonym, szpinakiem i ricottą

 fot. Beata Orlik

Lazania to jedno z tych dań, które bardzo lubię i dosyć często robię. Fakt, jest troszkę czasochłonna, jednak pyszna! Szczególnie lubię smak beszamelu i zapach świeżo startej gałki muszkatołowej. Oprócz standardowej warstwy mięsnej jest jeszcze warstwa ze szpinaku i ricotty, który bardzo miło urozmaica smak lazanii. Danie jest sycące i na chłodne, jesienne dni, jako obiadek, sprawdzi się idealnie. Gorąco polecam!

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
Farsz mięsny

350 g mięsa
puszka pomidorów/330 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
odrobina oliwy z oliwek

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso będzie miękkie.
Na koniec dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.

Farsz z ricotty i szpinaku
150 g szpianku (u mnie baby)
150 g ricotty
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak blanszujemy ok. 3-4 minuty w gorącej osolonej wodzie. Wykładamy na durszlak, odsączamy, kroimy. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz.

Beszamel
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
ok. 300-400 ml mleka
sól, świeżo zmielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu

ok. 10 płatów lazanii
ok. 330 ml przecieru pomidorowego

Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy. Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos powinien być dosyć gęsty (dlatego też należy dodawać mleko stopniowo, dozując ilość w zależności od konsystencji). Na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i świeżo zmieloną gałkę muszkatałową i parmezan (odrobinę zostawiamy, aby posypać wierzch lazanii).
Makaron gotujemy chwilkę w osolonej wodzie (do momentu, aż będzie lekko miękki - nie możemy zbytnio rozgotować).
W naczyniu żaroodpornym (u mnie takie, w którym mieściły się dwa płaty makaronu) wysmarowanym masłem, rozsmarowujemy odrobinę beszamelu, wykładamy makaron, na to kolejna warstwa beszamelu i warstwa masy ze szpinakiem. Na to kolejną warstwę makaronu i całą masę z mięsa mielonego (mięso nie powinno "pływać" w sosie" i przykrywamy makaronem. Na makaron znowu warstwa ze szpinakiem, makaron i resztę beszamelu. Na wierzchu możemy położyć plasterki pomidorów i posypujemy resztą parmezanu.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
Podajemy z sosem pomidorowym.
Smacznego:-)

 

Źródło:
;