Imieniny: Tomis?awa, Seweryna, Piotra

Wydarzenia: Dzień Pamięci o Poległych Na Misjach

Dania

 fot. Beata Orlik

Leczo to chyba jedno z moich ulubionych letnich dań. Jest niezwykle smaczne, pełne aromatycznych, słodkich pomidorów, papryki. To jak dla mnie kwintesencja lata. Samo danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wszystkie składniki bez problemu można dostać na targu, więc tym bardziej zachęcam do jego zrobienia. Zachęcam do poszukania papryki igołomskiej, o jasnożółtej niezbyt grubej skórce i niesamowitym aromacie.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
1 kg papryki igołomskiej (odmiana jasnożółta)
4 duże pomidory
2 kiełabski
ok. 15 dag wędzonego surowego boczku
4 cebule
3 średniej wielkości cukinie
ok. 1 łyżka oliwy z oliwek
2 kuleczki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dosyć sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę (ok. 1 łyżki) oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie, obieramy cukinię i kroimy w kostkę (jeśli cukinia jest młoda, nie zachodzi potrzeba usuwania miąższu jeśli cukinia zawiera duże pestki, miąższ należy usunąć) i dodajemy do papryki. Podobnie postępujemy z cebulą, którą uprzednio kroimy w piórka oraz sparzonymi i obranymi ze skóry pomidorami. Całość dusimy na wolnym ogniu aż papryka i cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostę. Gdy się wytopi, dodajemy do niego kiełbaskę pokrojoną w drobną kostkę. Całość dodajemy do duszących się warzyw.  Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a także słodką papryką w proszku. Jeśli lubicie bardziej pomidorowy smak - można dodać więcej pomidorów.

Smacznego!

 


 

Źródło:
;