Dania
Makaron z boczkiem i boczniakami
Bardzo smaczny i iście jesienny obiadek. Boczek, boczniaki, makaron, pietruszka. Czy można wymarzyć sobie coś lepszego? ;-) Makaron jest niesamowicie aromatyczny a to za sprawą grzybów, a to surowego wędzonego boczku (im lepszy kupimy, tym bardziej aromatyczne danie uzyskamy) i na sam koniec natka pietruszki. Makaron można śmiało zabrać do pracy na obiad i podgrzać w mikrofalówce.
Gorąco polecam!
Składniki:
makaron tagliatelle (u mnie ok. 5-6 gniazdek)
ok. 100 g surowego wędzonego boczku
ok. 200 g boczniaków
1 cebula
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kubeczek (200 g) kremówki (30%)
sól, świeżo zmielony pieprz
świeża natka pietruszki
Boczek kroimy na cienkie plasterki, potem w kostkę, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki i dodajemy do pozostałych składników. Podsmażamy ok. 10-15 minut, aż będą miękkie. Całość zalewamy kremówką, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i chwilkę gotujemy, aż sos zredukuje się w części.
W międzyczasie gotujemy makaron (mniej więcej sosu starcza na dwie osoby, więc tyle też makaronu).
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki i całość jeszcze raz mieszamy, aby sos oblepił cały makaron.
Smacznego:-)